skip to Main Content

Wat is de werking van vetten in een Dieet?

food kleur

Als we kijken naar voeding is het belangrijk dat we ook de juiste macroverhoudingen aanhouden. Vetzuren in een dieet is belangrijk voor een gezond lichaam maar waarom?

Q and A Tuesday!

Wat is de werking van vetten?

Als we kijken naar ons dagelijks eetpatroon is het belangrijk dat er een verhouding is tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze voedingstoffen leveren het lichaam met name brandstof en bouwstoffen.

Als we naar vetten kijken speelt het een belangrijke rol voor de werking van ons lichaam.
Vetzuren leveren energie (9 kcal) en kan dus gebruikt worden als energiebron. Het lichaam gebruikt liever koolhydraten als energiebron omdat het makkelijker af te breken is en het proces sneller verloopt.

Vetzuren reguleren jouw HDL-Cholesterol(goed) en LDL-Cholesterol(slecht) gehalte. Een verhouding tussen deze twee is belangrijk voor een gezond lichaam. Heb jij een te hoog LDL-Cholesterol gehalte dan kan dat jouw kans op hart- en vaatzieken verhogen.

In jouw voedingspatroon is het dus belangrijk dat jij gezonde vetten binnen krijgt met name onverzadigde vetzuren. Deze zitten bijvoorbeeld in olijfolie, kokosolie, noten, zaden. Eieren en vis.

Kortom de verhouding in jouw eetpatroon is belangrijk voor een gezond lichaam, vetten zijn niet slecht zolang ze met mate gegeten worden. 1 gram per kilo lichaamsgewicht is vaak het advies. Let wel op dat vetten 9 kcal leveren en eiwitten en koolhydraten maar 4! Houd er dus rekening mee dat jij er niet teveel van eet.

Ben jij overtuigd?

Wil jij afvallen? Wil je sterker worden? Of wil je fitter worden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Back To Top