skip to Main Content

Sedef: Shape Shifters helpt me mijn trauma te verwerken

Shape Shifters-lid Jesse interviewt met regelmaat mede-Shape-Shifters: leden, trainers en andere mensen die zich betrokken voelen bij onze personal training gym. Dit keer lezen we het verhaal Sedef. Een verhaal dat indruk maakt.

Soms heb je dat; dat het niet helemaal duidelijk is of een huis nou bij straat x of straat y hoort. Zo ook de gezellige woning van Sedef. Het is echter haar gastvrijheid die ervoor zorgt dat een zoektocht niet nodig is. Ze heeft me al zien lopen en zoeken, en een vriendelijke stem wijst me de juiste richting. Haar voordeur staat al open en met een warm welkom wordt ik binnengelaten.

Het is altijd leuk om te zien waar iemand woont, ondanks het feit dat ik haar geweldige kookkunsten beter kende dan haarzelf. Dat zit zo: Sedef mocht de spits afbijten met Connecting Cultures, waarbij Shape Shifters voor elkaar koken. Ons contact was verder niet veel meer dan een begroeting en een groepstraining waar we beiden aan meededen. Desalniettemin was het voor mij toen al duidelijk dat ik te maken had met een alleraardigste en vriendelijke vrouw.

Bijzonder verhaal

Direct wanneer ons gesprek op gang komt, blijkt dat Sedef iemand is met een bijzonder verhaal. “Hoe ik bij Shape Shifters ben terechtgekomen? Dat is eigenlijk een best lang verhaal. Ik heb één en ander meegemaakt in het verleden waar ik een trauma aan heb overgehouden, waardoor ik me bijvoorbeeld niet onder mannen durfde te begeven. Om die angst te overwinnen ben ik een aantal jaar bij een sportschool begonnen.”

Dat was echter niets voor haar. “Te massaal en te druk. Ik had daar constant het gevoel dat mensen met mij bezig waren. Daarnaast had ik gewoon écht persoonlijke begeleiding nodig. Zowel mentaal als fysiek, ik had geen idee wat ik met al die apparaten en gewichten aan moest. Een kennis stelde me daarop voor aan iemand bij Shape Shifters. Een plek waar ik mij nu ontzettend thuis voel met trainers die ik volledig kan vertrouwen. Diversiteit en de verbondenheid geven er een gevoel dat iedereen er mag zijn en dat we samen gelijkwaardig zijn.”

Stichting Samen Sterker

Dat vertrouwen is belangrijk voor haar. “Je wordt in mijn cultuur in schaamte geboren. Zo wilden mijn ouders niet dat ik contact had met Nederlanders. Toen ik achttien was huwelijkten ze me uit. Later wilde ik scheiden, maar dat mocht niet. Sterker nog, na alles wat er is gebeurt, willen ze nog steeds dat ik terug naar hem ga.  Ik wil vrouwen in dezelfde situatie helpen. Fysieke en psychische mishandeling komt veel voor.  Daarom ben ik Stichting Samen Sterker begonnen.”

Ervaringsdeskundige

Sedef spreekt uit ervaring. “Zelf kom ik uit een Turks gezin. Ik was een verborgen vrouw, jarenlang. Ik ‘hoorde’ me op mijn gezin te richten, mocht mijn opleiding niet afmaken. Ik kon niet met mijn ex-man overweg, en het was toen de kinderen groter werden dat ik de stap durfde te nemen om te scheiden. Daar was de familie het niet mee eens, als vrouw heb je niets te zeggen. Je vader, broer en man beslissen over je.”

Sedef heeft het zelf ook allemaal meegemaakt. “Dat is de reden dat ik deze stichting ben begonnen”, vertelt ze. “Ik kom uit een Turks gezin, mijn ouders waren Turkse gastarbeiders. Jarenlang was ik een verborgen vrouw. Als je getrouwd bent, dan hoor je je op je huwelijk te richten. Toen mijn drie kinderen ouder werden wilde ik scheiden, want ik kon niet met mijn ex-man overweg. Maar als vrouw had ik daar niks over te zeggen. Je vader, je broer en je man. Die beslissen over je.”

“Maar het kon zo niet verder. Ik leefde alleen voor de kinderen, die ook zagen dat het zo niet  verder kon. Mijn man werd steeds vervelender en er kwamen Imams bij om t vertellen dat we bij elkaar moesten blijven. Als je dan als vrouw ineens zelfstandig besluit te worden krijg je veel uitdagingen op je pad. Daar wil ik vrouwen bij helpen.”

Trots

Wanneer ze vertelt over haar stichting zien we trots in haar ogen, net als wanneer ze het over haar kinderen heeft. “Mijn oudste heeft nu haar bachelor diploma op zak en gaat beginnen aan haar Master. Ik ben blij dat zij kan doen wat ik nooit heb gekund. En zo hopen we met de stichting veel meer vrouwen te helpen.” 

Ben jij overtuigd?

Wil jij afvallen? Wil je sterker worden? Of wil je fitter worden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Back To Top