skip to Main Content

Met vertrouwen dwars door je comfort zone

Je kent het wel. Je staat he-le-maal los te gaan op een bepaalde oefening. De verzuring treedt toe. Het brandt. En je wil opgeven. Op zo’n moment trekt een personal trainer je dwars door zo’n moment. De ene keer geeft hij een alternatieve oefening of haalt hij er wat gewicht af. De andere keer doet hij niets en zegt hij “joh, je kunt dit”. Nu is Kurt zo’n trainer, die precies weet welke actie hij uit de toolbox moet trekken om je door een training te coachen. 

via GIPHY

Toen Jesse en ik startten met personal training bij Kurt zei ik het misschien wel wekelijks tegen mijn man: hoe kan het toch dat Kurt precies weet waar mijn grenzen liggen? Op het ene moment zegt hij lachend: ik weet dat het zwaar is, maar je maakt de oefening toch af. Op het andere moment geeft hij verlichting in de vorm van minder gewichten of een alternatieve oefening. Ik was zo nieuwsgierig dat ik Kurt erover móest vragen.

Elkaar leren kennen

“Als een nieuw Shape Shifter start met trainen bij ons, investeren we veel in elkaar leren kennen. In een intakegesprek vertelt hij of zij me meer over zichzelf. We praten niet alleen maar over de fitheidsdoelen, maar ook over waarom hij of zij die doelen wil behalen. Want in die ‘waarom’ zit voor mij heel veel informatie om iemand te kunnen motiveren.”

Bewegingsanalyse

Tijdens de intake of aan het begin van de eerste training starten de trainers met een bewegingsanalyse. “Zo’n analyse geeft mij informatie over hoe je beweegt en waar je voorkeuren liggen. De trainingen die we doen stem ik af op de wensen en doelen van onze klanten en van wat we gezien hebben tijdens de bewegingsanalyse. Gaandeweg kom je vaak nog achter andere uitdagingen die bijgesteld moeten worden.  En dan heb je ook nog eens te maken met ‘hoe de dag valt’. Soms zijn mensen moe, willen zij  graag hun hart luchten, zijn chagrijnig of juist superenergiek. Ook hierop passen we de work-outs aan. Als trainer moet je goed weten in te tunen bij je klant. Zodra dit is gebeurd dan weet je precies wat je klant op dat moment nodig heeft.”

Micro expressies

Het proces van elkaar leren kennen gaat door tijdens de eerste trainingen.” Als ik iedere keer een euro zou krijgen wanneer mensen zeggen dat ze de oefening niet trekken zou ik rijk zijn” lacht Kurt. “Daar ga ik dan ook bijna niet op af. Waar ik wel op let is lichaamstaal. Hoe snel raakt iemand vermoeid, bezweet of buiten adem? Welke micro expressies zijn in hun gezicht te zien? Die informatie gebruik ik om bij te sturen in de trainingen”. 

Wat ik zo fijn vind aan deze manier van trainen en coachen is dat Kurt me steeds meer uit mijn comfort zone krijgt. Elke keer als ik iets niet durfde, en hij zei “dit kun je” bouwden we steeds meer vertrouwen op. En elke keer ging ik verder uit mijn comfort zone. Niet omdat ik me zwak voelde en vond dat ik hem moest, maar juist omdat ik me sterk voelde en dankzij Kurt het vertrouwen had dat ik het kon. En dat zorgt ervoor dat er écht iets verandert! 

 

Ben jij overtuigd?

Wil jij afvallen? Wil je sterker worden? Of wil je fitter worden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Back To Top