skip to Main Content

Macha: “Soms moet je even een potje janken of met de deur smijten”

Macha Perlot - interview

Als je niet af en toe een potje jankt of smijt met de deuren om je emoties eruit te gooien, gaat je lijf andere manieren vinden om die emoties te uiten. Dat kan leiden tot blokkades; fysiek en mentaal. Dat heeft Macha Perlot, eigenaresse van MP Health, een praktijk voor natuurgeneeskunde en coaching, aan der lijve ondervonden.

Macha is een bekende; leden van de Shape Shifters familie die kampen met niet-specifieke pijnklachten worden doorgestuurd naar Macha. Op een druilerige woensdagmiddag heeft ze even tijd gemaakt om ons meer te vertellen over wie ze is en wat ze nu precies doet.

Nog even terug naar de term natuurgeneeskunde. Macha voert verschillende therapievormen uit die in dat spectrum vallen: massage, laser therapie, voedingsadviezen, acupunctuur en coaching. Voornamelijk voor mensen met niet-specifieke pijnklachten. Dit houdt in dat de oorzaak van de pijnklachten geen specifieke oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld een ongeluk. “Dat maakt mijn werk leuk, maar tegelijk ook lastig” voegt Macha toe.

Eigen klachten

Macha’s eigen klachten hebben ertoe geleid om haar eigen praktijk op te zetten. “Ik kampte in eerste instantie met rugklachten die waren veroorzaakt door een ongeluk. Maar naar verloop van tijd, toen de rugklachten eigenlijk al weg zouden moeten zijn, zat ik er nog mee. Ik kwam in contact met een therapeut die zich ook richtte op meer disciplines. Bij haar ontdekte ik dat dergelijke klachten vaak psychisch zijn. Dat het afkomstig kan zijn door de overtuigingen die je hebt”. Door Macha’s aanpassingsvermogen en wil om naar diepgewortelde oorzaken te kijken heeft zij deze ervaring weten om te zetten naar iets positiefs: een praktijk waarin zij anderen helpt.

Dit zijn overtuigingen die mensen vaak ongemerkt zelf in stand houden. ‘Ik ben niet goed genoeg voor de wereld’ of ‘ik ben zwak’ zijn voorbeelden van overtuigingen die je zelfbeeld laag houden. “Zelf zat ik vroeger ook in die hoek. Als kind heb ik geleerd dat je hard moet werken om ertoe te doen. Ik was veel ziek en kon niet altijd zo hard werken als mijn familie. Daardoor kreeg ik het gevoel dat ik niet oké was. Die overtuiging is zich diep gaan wortelen”. Therapie zorgde ervoor dat ze naar een diepere laag kon kijken. Het hielp haar om onverwerkte gebeurtenissen en emoties uit het verleden te verwerken.

Overtuigingen die je kunnen blokkeren, hoe zit dat precies? “Stel dat je keer op keer een ‘foute man’ aantrekt. Dat hangt vaak samen met een diepe angst voor afwijzing door een ‘goede man’. Het mechanisme van kiezen voor een foute man voelt in zekere zin ‘veilig’ omdat je daar bijna zeker weet dat je afgewezen wordt. Hetzelfde kan gebeuren met bijvoorbeeld een baan; keer op keer merk je dat je niet op je plek zit. Het zijn vaak patronen waarin je vastloopt, wat zich in veel gevallen ook uit in fysieke niet-specifieke pijnklachten.

Emoties

Het is belangrijk dat emoties geuit worden. “Soms moet je gewoon even een flink potje janken om het eruit te gooien. Als je dat structureel niet doet gaat je lijf het op een andere manier oplossen. Dat worden in veel gevallen niet-specifieke pijnklachten. Bij mij was mijn zwakke plek mijn rug” vertelt Macha daarover.

Mensen willen vaak eerst een lijfelijke oplossing om de klachten te verminderen. Een belangrijk element daarbij is om te leren voelen. “Met massage zorg je ervoor dat er veel aandacht gaat naar je lijf. Je voelt dan echt wat er gebeurt. Acupunctuur zorgt ervoor dat bepaalde energiebanen weer open gaan”. Coaching heeft Macha recent toegevoegd in haar aanbod. “Coaching is een belangrijke volgende stap om de pijnklachten daadwerkelijk te voorkomen. Ik merkte dat ik mensen met massage of acupunctuur maar tot een bepaalde hoogte kon helpen. Steeds dacht ik: ik wil mensen verder helpen dan alleen dit. Uiteindelijk denk ik dat de coaching het ding is dat voor blijvende verandering zorgt.”

In de toekomst wil Macha het onderdeel coaching een grotere rol binnen haar praktijk geven. “Alleen coaching zonder lichaamsgerichte therapie, daar geloof ik niet in. Het één versterkt het ander. Ik kan mensen helpen met alleen acupunctuur of massage, maar dat biedt in veel gevallen slechts even verlichting. Het totaalplaatje, daar kun je het meeste resultaat mee behalen.”

Meer over Macha kun je lezen via haar website www.MPhealth.nl.

Ben jij overtuigd?

Wil jij afvallen? Wil je sterker worden? Of wil je fitter worden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Back To Top