skip to Main Content

Kijken naar wat wél kan

Shape Shifters-lid Jesse interviewt met regelmaat mede-Shape-Shifters: leden, trainers en andere mensen die zich betrokken voelen bij onze personal training gym. Dit keer ging hij in gesprek met Erik. Over leguanen, ondernemen en je fit voelen. 

Iedere Arnhemmer kent het wel: de geur wanneer je de ‘bush’ betreedt in Burger’s Zoo. Je verwacht het niet, maar het is dezelfde lucht die mij verwelkomd wanneer ik het kantoor van Erik betreedt. Nu is het al confronterend wanneer je samen met Kurt traint, maar mijn gevoel voor mannelijkheid werd pas echt aangetast toen ik mijn vrouwelijke huisgenoot in mijn studententijd de kikker in de badkamer liet verwijderen. Ja ik zeg het eerlijk: ik háát amfibieën en reptielen. Het was dan ook even slikken toen er op nog geen meter afstand een dikke leguaan in een binnenplant zat. 

“Een hobby” vertelt Erik. Ik ben vooral opgelucht wanneer ik al vrij snel merk dat we het interview zelf in een andere ruimte gaan houden. Het kantoor staat vol met aquaria en terraria met salamanders, kikkers en andere koudbloedige onderkruipsels. De nekharen staan overeind maar één ding is in ieder geval duidelijk: dit kan wel eens een boeiend gesprek gaan worden. 

Als rasechte ondernemer stuurt Erik het gesprek al vrij snel naar business. Nadat ik verteld heb wat ik doe, vertelt hij sinds 2005 in de ‘containerhandel’ te zitten. Dat klinkt platter dan het is: de producten van zijn bedrijf SIL products worden verkocht in 29 landen, voornamelijk door retailers. “Daarbij ben ik als eigenaar de man van de lange termijn. We hebben een team in China dat de projecten aanstuurt en kwaliteit bewaakt  en een team in Nederland dat designt en ontwikkelt.” Kwaliteit is daarbij een woord wat steeds terugkomt. 

“Met SIL products wil ik kwaliteit leveren. Dan moet je ook op een kwalitatieve manier werken en leven. Ik heb daarbij echt moeten leren hoe belangrijk rust ook is. Ik heb mensen nooit begrepen, die trots roepen dat zij 80 uur werken, dan doe je toch écht iets verkeerd. Hoe groot de invloed van stress is, werd ik bij Kurt en Shape Shifters mooi mee geconfronteerd. Zo was ik een keer uitgeput burpees aan het doen, waarbij ik bij iedere burpee als ik naar achteren sprong, heel ongemakkelijk van het matje afsprong. Kurt zei toen: doe even een stapje naar voren. Gevolg was dat ik niet meer naast het matje landde. Een super simpele oplossing, die je zelf niet meer bedenkt doordat je uitgeput bent. ”

“En dat klinkt als iets kleins, maar dat zette me ongelooflijk aan het denken. Want normaal bedenk je zoiets zelf wel. Zeker ik, die de hele dag bezig is met het oplossen van problemen. Schijnbaar kunnen we niet meer helder nadenken als we fysiek en mentaal moe zijn. Je verliest creativiteit en kunt niet meer helder nadenken.Dus als je 80 uur werkt, hoe kan je dan helder nadenken over wat je doet? Ik ben ervan overtuigd dat achter het stuur kruipen na het lopen van een marathon, net zo gevaarlijk is als na met een borrel op. Voldoende slaap en een gezond lichaam zorgen ervoor dat je veel beter in je vel zit en je veel scherper bent. Met minder werken ben ik vele malen meer productief en creatief.”

“Dat inzicht heb ik mede opgedaan tijdens het trainen bij Shape Shifters. Het staat me daarbij ontzettend aan hoe ze te werk gaan. Je bent er een individu. Een individu met z’n eigen gebreekjes maar ook met z’n eigen krachten. Kijken naar wat haalbaar is. Zo had ik een slechte knie door een motorongeluk. De trainingen werden niet alleen daarop aangepast, maar ik kreeg ook oefeningen aangereikt die helpen bij het aanvoelen van bepaalde spiergroepen. Op die manier durf je meer doordat je zelf ook beter gaat aanvoelen wat kan en wat niet kan. We kijken naar wat kan en niet naar wat niet kan. Zo zijn we op het moment dat ik echt weinig kon wel gewoon blijven sporten. Hebben we been oefeningen gedaan. Daardoor is mijn houding volledig veranderd.”

Zijn verbeterde gezondheid, fysiek en werkschema geven hem de ruimte om weer meer te doen wat hij leuk vind. “Jagen en wild eten is een grote hobby van me. Net als lekker uit eten gaan en wandelen met en zonder hond . Daarnaast luister ik veel naar audiobooks en podcasts. 

Ben jij overtuigd?

Wil jij afvallen? Wil je sterker worden? Of wil je fitter worden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Back To Top