skip to Main Content

Brian: “Struggle food that became comfort food”

Ik ben Brian, trainer bij Shape Shifters, geboren en getogen in Curaçao en in navolging van Ritu die ons een paar weken geleden een lekkere Roti serveerde aan de beurt om jullie smaakpapillen te prikkelen. Dus je raadt het al… Voor deze connecting cultures komt een Curaçaos Gerecht!

De Curaçaose keuken bestaat uit kleurrijke, zeer creatieve en smaakvolle gerechten die vaak best wel machtig van aard zijn maar die uit weinig bestonden. En dat is begrijpelijk. Ze hebben hun oorsprong gehad in de periode tijdens de slavernij en de daaropvolgende periode van ontwikkeling.

Struggle food that became comfort food

Het volk had ten opzichte van landgoedeigenaren en andere welgestelden geen toegang tot een overvloed van voedingsproducten en slachtvee. Voeding bestond voornamelijk uit creatieve combinaties van wat de grond, zee en lucht kon leveren. En met goed geluk wat overbleef nadat men de goede delen van het slachtvee al weg had gesneden. Bij gebrek aan koelkasten in het tropisch klimaat werd daarnaast vaak het vlees gedroogd, gerookt, gezouten of gepekeld. Die tijden zijn vervlogen. Maar hebben ons verschillende gerechten nagelaten waar wij ondanks de vele opties van tegenwoordig nog steeds van genieten. Strugglefood that became comfort food!

Tutu ku Bakijou

Het Gerecht wat ik jullie zal brengen is de “Tutu ku Bakijou”. Tutu is in Nederlandse termen uhm… moeilijk te verklaren. En wel om de volgende reden. Op maandag maken onze oma’s over het algemeen een stevige, aromatische lichtzoete bonensoep die onder andere kaneel en nootmuskaat bevat. De volgende dag wordt (zuinig zoals ze zijn) de rest niet weggegooid, maar op laag vuur doorgekookt met toevoeging van maismeel tot een stevige massa. Dit wordt dan geserveerd met een licht pittige Bakiyou (Bakkeljauw, gedroogd gezouten vlees niet te verwarren met Kabeljauw!), bakbanaan en een frisse salade.

Tutu ku Bakijou

Door het lange kookproces dat ook best wel wat energie kost, is dit een gerecht wat je zeker bij de jongere generatie niet vaak meer tegenkomt. Ik heb het geluk gehad om het van mijn grootmoeder te mogen leren. En dit gedeelte van mijn achtergrond wil ik graag met jullie delen!

Bestellen?

  • Prijs: €12,50
  • Op 9 april kun je je bestelling ophalen bij Shape Shifters. Bestellen kan tot en met 6 april.

Ben jij overtuigd?

Wil jij afvallen? Wil je sterker worden? Of wil je fitter worden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Back To Top